P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Izlet u Gorski Kotar - Strilež i Viševica

Izlet - Strilež i Viševica

Datum izleta: Nedjelja, 28. ožujka 2021.

Vodič: Dean Jurčić

Mobitel: 098 292 401

Email: dean.jurcic@gmail.com

 Prijave: Pozivaju se članovi Društva da se prijave na jednodnevni izlet na Strilež i Viševicu. Prijave se primaju na mobitel, viber i e-mail vodiča ili preko viber grupe – „Planinarska“

Polazak: u 8 h iz Lovrana (stolarija)

                u 8:20 h svi se okupljamo na odmorištu Vrata Jadrana – jug (čeka vodič!)

 

Prijevoz: osobnim automobilima preko Fužina i Liča do Ravnog (cca 70 km –1 h vožnje)

Prehrana: hrana iz ruksaka

Vrijeme hoda: oko 5 h

Dužina staze: 13 km, uspona i spusta oko 750 m

Težina staze: srednje teška

Opis staze: Ishodišna točka pješačke ture je parkiralište kod Planinarskog doma Vagabundina koliba (864 m) na Ravnom. Proći ćemo kružnu turu Vagabundina koliba – Strilež – Viševica – Vagabundina koliba. Strilež i Viševica su rjeđe posjećivani vrhovi Velike kapele. U početku staza vodi asfaltnom cestom kroz vikend naselje, potom makadamskim cestama kroz šume i livade,  te u konačnosti nešto oštrijim usponom do vrha Strilež (istočni vrh – 1369 m), koji je solidan vidikovac. Dužina staze od starta do vrha je 5,5 km odnosno oko 2:20 h hoda.

Nakon odmora nastavljamo stazom po kamenitom grebenu, malo nespretnom za hodanje do višeg, ali manje atraktivnog zapadnog vrha Strileža (1384 m). Preko lijepog proplanka spuštamo se do sedla između Strileža i Viševice odakle se umjerenim usponom penjemo do vrha Viševice (1428 m). Viševica je vrh stožastog oblika, strmih i šumovitih padina, ali sam vrh je široka travnata glavica s koje se pružaju prelijepi vidici na sve strane. Dužina staze od istočnog vrha Strileža do vrha Viševice je 2,2 km odnosno oko 1 h hoda.

Nakon opuštanja na vrhu slijedi spust i povratak do Vagabundine kolibe (5,5 km / oko 1:30 h).   

 Povratak: iz Ravnog oko 17 h

Oprema: Osnovna oprema (planinarski štapovi se preporučuju), primjerena planinarska obuća i odjeća za ovo doba godine.

Napomena: U slučaju loše vremenske prognoze izlet se odgađa. Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta, te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu i da pristupa na izlet na vlastitu odgovornost. Vodič zadržava pravo promjene ture s obzirom na vremenske ili druge neplanirane novonastale uvjete na terenu.