P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Jednodnevni izlet u Istru - Žbevnica 24.03.2019.

Brest-Žbevnica-Špičasti vrh-Brest

Datum izleta: Nedjelja, 24. ožujka 2019.

Vodič: Ksenija Marčenić

Mobitel: 098/9035427

Email: pdknezgrad@gmail.com

Jednodnevni izlet u Istru - uspon na Žbevnicu organiziran je u nedjelju 24. 03. 2019. Pozivaju se članovi Društva da se  pridruže u što većem broju, obzirom da je ovo vrlo lijep i atraktivan ne težak izlet. U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa za slijedeći slobodan vikend, koji će biti naknadno objavljen.

Polazak:                                 u 7:30. sati
Mjesto polaska:                      parking Lovran (tišljarija)
Težina staze:                          lagana staza
Vrijeme hoda:                         4 do 5 h
Visinska razlika                      pri usponu 538 m, pri spustu 528 m.
Prijevoz:                                 Osobnim automobilima
Oprema:
Osnovna oprema, primjerena planinarska obuća i odjeća za ovo doba godine.

Kratak opis puta
Velika prostranstva i očuvana priroda brdovite Ćićarije nude brojne mogućnosti za planinarenje i uživanje u prirodi. Stoga, smo ovog puta izabrali vrh Žbevnica, najpoznatiji i najposjećeniji vrh u Istri poslije Vojaka, a ujedno to je i najzapadniji hrvatski vrh, viši od tisuću metara (1014 m).
Ovim izletom predviđena je slijedeća kružna tura: BREST – ŽBEVNICA – ŠPIČASTI VRH – BREST
Na zapadnom dijelu Ćićarije nalazi se posebno lijepi razgledni greben i istoimeni vrh Žbevnica u blizini državne granice Hrvatske i Slovenije. Greben se pruža u smjeru Dinarskog gorja ( sjeverozapad – jugoistok) od granice sa Slovenijom do lokalne ceste koja vodi od Bresta prema Trsteniku u dužini 3,6 km. Na njegovom hrptu ističu se tri karakteristična vrha: glavni vrh Žbevnica (1014 m), Špičasti vrh (957 m), te Progan (931 m) – (planinarski nije obrađen).
Glavno obilježje grebena - prema sjeverozapadu su blagi oblici obrasli niskom travom (pašnjaci), dok su niži dijelovi na južnom i jugoistočnom dijelu strmi i prekriveni šumskim raslinjem. Iznad sela Bresta, oko 35 minuta ispod vrha, nalazi se planinarska kuća Žbevnica na 851 m nadmorske visine. To je kuća HPD-a Planik iz Umaga, čiji je članovi otvaraju po najavi.
Početna točka ovog planinarskog izleta je selo Brest. Po lijepo uređenoj stazi za 15 minuta stiže se do planinarske kuće Žbevnica.
Planinarska kuća Žbevnica.
Smještena je podno vrha Žbevnice u lijepoj borovoj šumi na 851 m nadmorske visine na južnoj strani strme padine Žbevnice. To je obnovljena i vrlo lijepa planinarska kuća koju održava HPD-a Planik iz Umaga, otvara se prema potrebi i najavi. Pred kućom su na padini brojne klupe za odmor, a u blizini u šumi nalazi se izvor vode koji ljeti zna presušiti. 

Od Planinarskog doma po oficijelnom vremenu preostaje  35 minuta do vrha. Staza je dobro označena, uspinje se po serpentinama kroz borovu šumu i kameniti dio padine do izlaska na travnati greben. Sam greben do vrha položena je travnata padina sa  prekrasnim vidicima.

Najviša točka Žbevnice označena je kamenim kupom na kojem je ispisan naziv vrha s nadmorskom visinom i da je to istaknuta točka IPP (Istarskog Planinarskog Puta). U neposrednoj blizini vrha u kamen je ugrađen metalni tuljac sa žigom.

Vidik
Ovaj vrh je posebno razgledan, s njega se pruža pogled na cijeli greben Ćićarije, na Učku, na najveći dio poluotoka središnje Istre do mora. U idealnim uvjetima u dosegu su slovenske, talijanske Alpe, te Dolomiti. U neposrednoj blizini lijepo se vidi, Tršćanski zaljev, slovenski Slavnik i Snežnik. Kamo god se okrenete vidici su fenomenalni.

Od ovog vrha staza nastavlja grebenom sve do Špičastog vrha s nadmorskom visinon 957 m. To je nazapadniji vrh grebena Žbevnice. Nalazi se nedaleko od slovenske granice. Od ovog vrha vraćamo se istom stazom do prijevoja, na kojem se odvaja staza desno za planinarsku kuću i Brest, i na taj način zatvara se kružna tura ovog izleta.

Admin