P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Vaclavov grebenski put

Datum izleta: Nedjelja, 20. ožujka 2016.

Vodič: Dean Jurčić

Mobitel: 098 292 401

Email: dean.jurcic@gmail.com

Jednodnevni izlet i planinarenje na otoku Krku
Polazak:                                 u 7:00 sati.
Mjesto polaska:                      parking kod Hoteljerskog fakulteta u Iki.
Težina staze:                           srednje zahtjevna staza
Dužina i vrijeme hoda:           18 km – (6–7 h hoda)
Prijevoz:                                  osobnim automobilima.
Povratak:                                u večernjim satima
Oprema:
Osnovna oprema, primjerena planinarska obuća i odjeća, dovoljno tekućine (putem nema mogućnosti opskrbe)

Kratak opis staze:

Vaclavov grebenski put obuhvaća slijedeću trasu: Prijevoj Treskavac - Obzova (569 m – najviši vrh otoka) – Zminja (537 m) – Veliki Hlam (482 m) – Vorganj (393 m) - Bag (185 m) – Baška (0 m). Po dogovoru može se umjesto s Treskavca krenuti i iz Bašćanske Drage preko Lokve Plakare.

Proći ćemo najljepšu planinarsku stazu na otoku Krku, koja vodi grebenom po krševitom terenu od prijevoja Treskavca do Baga i spušta se u Bašku. Zbog predivnih vidika na otoke, kopno, Bašćansku dolinu napravit ćemo putem više pauza na zanimljivim točkama. Biti će to prigoda za upoznavanje sa tzv. pastirskom arhitekturom koju su stvarale vrijedne ljudske ruke – suhozidima, mrgarima, ograđenim lokvama... Ako bude volje i želje možemo turu produžiti za cca 45 min i posjetiti ruševine crkve Sv. Nikole (30 m) odmah ponad mora. 

Napomena:
Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.  U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promjene plana ili potpuno otkazivanje izleta. Postoji mogućnost dogovora obroka na kraju pohoda u nekoj od bašćanskih konoba ili sl. Vozači ostavljaju automobile na završnoj točki u Baškoj – naselje Zarok, te se ih vraća na početnu točku pohoda na Treskavac. 

Admin