P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Putopis - jednodnevni izlet na Žumberačko gorje

USPON NA SVETU GERU
Autor teksta: Mirko Bjelan 

PD Knezgrad iz Lovrana organiziralo je jednodnevni izlet na Žumberačko gorje i uspon na Sv. Geru. Izlet i uspon osmišljen je na način da smo se podijelili u dvije grupe: Prva ( manja ) grupa ( Sošice – preko Boića i Boljare na vrh Sv. Gere i povratak istim putom). Druga grupa pravi kružnu turu: Sošice -  preko Boića i Boljare na vrh Sv. Gera i spust kružnom turom preko Bezimenog vrha, Ravne Gore, Pliješa i dalje preko pl. doma Vodice do Sošice. Ishodište pohoda je naselje Šošice iz kojeg je na vrh Svete Gere moguće stići iz više pravaca. Preko Trate 2 h i 30 minuta, preko Boića 2 h i 15 minuta, za one koji ne žele pješačiti, moguć je pristup do samog vrha automobilom. Mi smo se odlučili pješačkom stazom preko Boića. Markirana staza vodi nas nakratko asfaltnom cestom prema Sekulićima i nakon nekoliko minuta napuštamo asfaltnu cestu skrećemo desno i nastavljamo po šumskom putu koji vodi kroz nisko raslinje. Nakon 10 minuta hoda dolazimo do napuštenog sela Boići.  Od Boića staza se lagano uspinje i  vodi kroz šumu i nisko raslinje do izlaska na makadamsku cestu koja dalje vodi kroz šumi, te izlazi na travnati  proplanak i dalje nastavlja sve do vrha Sv. Gere.

Sveta Gera je najviši vrh Žumberačke gore. To je valovit proplanak dugačak oko 350 metara koji se proteže smjerom istok - zapad. Na tom proplanku su tri vrha. Prvi je na jugoistočnoj strani (n/v 1175 m), drugi na zapadnoj (n/v 1171 m), a treći, najviši, vrh u sredini i na njemu geodetski stup na kome je označava visinu od 1178 metara. Sredinom proplanka prolazi uzdužni kolni put koji je već desetljećima prirodna hrvatsko-slovenska granica. S jedne je strane puta na hrvatskoj strani, nalazi se  grko-katolička kapelica sv. Ilije iz 16. st., u kojoj se smješteno planinarsko sklonište, zatim, geodetski stup i zgrada vojarne ( sporno područje između Hrvatske i Slovenije). Na suprotnoj, slovenskoj strani, stoje kapela Sv. Gere (Slovenci je nazivaju i Sv. Jera), telekomunikacijski toranj i baraka Smučarskog društva Gorjanci.

Montažne kućice radio-amatera na vidikovcu također su na slovenskoj strani. Današnji 15 metarski geodetski stup postavila je Slovenska geodetska uprava 1960 godine. 1968 godine izgrađena je cesta sa Slovenske strane do samog vrha, iste godine izgrađena je i vojarna. Tu je u blizini, izdaleka vidljiv, 80 metara visok telekomunikacijski toranj izgrađen 1984. Cesta sa Hrvatske strane do vrha Sv. Gere izgrađena je 1993 godine. 1999 godine ustanovljen je Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. U neposrednoj blizini tornja, a na međusobnom razmaku od 15 metara, nalaze se rimokatolička kapela Sv. Jere i grkokatolička kapela Sv. Ilije.

Na početku puta.

Na travnatom proplanku.

Nastavak puta po travnatoj zaravni do njenog vrha, gdje je postavljeno raskrižje sa smjerokazima. Na tom mjestu spaja se staza koja vodi od Sošica preko Boljare.  Raskrižje putova: Iz pravca dolaska ravno za Bezimeni vrh 15 min, Ravna Gora  30 minuta i planinarski dom Vodice 2 h. Lijevo Sveta Gera 30 minuta. Nakon kraće pauze i osvježenja nastavljamo put ka našem zadanom cilju vrhu Sv. Gere. Od ovog raskrižja staza nas vodi kroz šumarak i izlazi na livade zvane Kaštenica na nadmorskoj visini 1030 m.

Vojarna.

Geodetski 15 metara visok stup. Na stupu je ispisan naziv oba vrha (Trdinov vrh i vrh Sv. Gera n/v 1178 m). Također, na stupu je ugrađen i žig

Telekomunikacijski 80 m visok toranj.

 Grkokatolička kapela Sv. Ilije i kapelica Sv. Jere.

Zajednička fotografija na vrhu Sv. Gere.

Od 1994. održava se svake posljednje nedjelje u siječnju hodočasničko-planinarski zimski pohod na vrh Sv. Gere iz Sošica, preko šume Boljare. Začetnici pohoda su Ekološko društvo "Žumberak" i HPD Žumberak iz Zaprešića.Nakon okrijepe  i osvježenja, spust nastavljamo istim putom do raskrižja putova. Tu se odvajamo u dvije grupe: manja grupa vraća se istim putom do Šošica, veća grupa nastavlja kružnom turom preko Bezimenog vrha, Petrove gore, Plijea, planinarskog doma Vodice i dalje do Šošica, gdje i završava naše današnje planinarenje.

Na stazi pri spustu.

Na Bezimenom vrhu.

Polje rascvalog medvjeđeg luka.

Pogled na vrh Svete Gere.

Ispred planinarskog doma Vodice.

Više fotografija mežete pogledati na galeriji slika - USPON NA SVETU GERU