P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Trodnevni izlet na Karavanke i Kamniško – Savinjske Alpe

Izlet i planinarenje u Austriji i Sloveniji

Datum izleta: Četvrtak, 22. lipnja 2017.

Vodič: Silvano Zorzenon i Dean Jurčić

Mobitel: 091/5461850 i 098/292401

Email: dean.jurcic@gmail.com

Obavijest svim članovima Društva. Organiziran je trodnevni izlet u Sloveniju - Karavanke i Savinjsko_Kamniške Alpe u vremenskom periodu od 22. do 24. 06. 2017. Svi zainteresirani mogu se  informirati kod organizatora i vodiča izleta (Dean Jurčić i Silvano Zorzenon).

Polazak:                                     u 06,00. sati
Mjesto polaska:                          Hotelijerski fakultet Ika
Težina staza:                              srednje do zahtjevne staze
Prijevoz:                                     osobnim automobilima

                                                       

                                                      P R O G R A M   I Z L E T A:

1. dan – 22. lipnja 2017.

OJSTRC (HOCHOBIR) (2139 M)
Najviši je vrh manjeg gorja imenovanog Obir na austrijskoj strani Karavanka, zapadno od Železne Kaple (Eisenkappel). Na vrhu je postavljen križ i meteorološka postaja. Lijepi su vidici na sjeverne stijene Košute, dio Kamniških i Savinjskih Alpa i dio Dravske doline…

Prilaz autom: S autoceste Postojna – Jesenice izlazi se na „izvoz Kranj – vzhod“ i slijedimo cestu u smjeru Jezerskog. Granicu (SLO – A) prelazimo na Jezerskom vrhu i nastavljamo do Železne Kaple (Bad Eisenkappel), gdje idemo lijevo u smjeru kraja Šajda (Zell Schaida). Vozimo se dolinom Obirskega potoka do gostione „Obir Pepi“, gdje idemo desno u smjeru Eisenkappler Hutte. Strmijim usponom dolazi se na Kurnikovo sedlo (997 m), gdje se naplaćuje cestarina. Nakon još nekoliko kilometara zavojitom cestom dolazi se do velikog parkirališta u blizini Eisenkappler Hütte. Od Lovrana do Zg. Jezerskog (170 km od čega 85 km autoputa – cca 2:45 h), Zg. Jezersko – Bad Eisenkappel  (22 km - 30 min), do koče još cca 20 km (plaća se cestarina 6 Eura na automatu - kovanicama ili kupnjom žetona u info pisarni na glavnom trgu u Železni kapli!). Sveukupno oko 4 h vožnje!

Pješačka tura: Od parkirališta do obližnje koče-  Eisenkappler Hutte (1553 m), pa po markiranom laganom putu prema vrhu Ojstrc (Hochobir) (1:30 h). Staza dijelom prati poučnu stazu s informativnim tablama. Kroz šumu, a potom kroz klekovinu dolazi se na prostrani vrh Kraguljše (1828 m) s lijepim vidicima. Na pola smo puta. U nastavku, uglavnom grebenom staza se uspinje uz ruševine nekadašnje koče – Rainer Schutzhaus (2040 m) na Ojstrc (2139 m). Visinska  razlika putem je oko 590 m.

KOČA NA KLEMENČA JAMI (1208 m)

Nalazi se na razgledni Klemenškovi planini s lijepim pogledima na stjenovite vrhove (naročito Ojstricu)ponad Logarske doline.
Prilaz autom:
Povratak do Bad Eisenkappel (cca 20 km), pa preko Pavličeva sedla (A – SLO) do Logarske doline (25 km – 30 min), parkiranje na parkiralištu kod Doma planincev. Za ulaz u Logarsku dolinu plaća se cestarina (7 Eura).

Pješačka tura: Od parkirališta kod Doma planincev u Logarskoj dolini (837 m) po djelomično zahtjevnom strmom putu do Klemenča jame. Put prolazi preko bujičnog klanca, potoka, uz studenac i sl. Visinska razlika 370 m, vrijeme uspona cca 1 h.

KOČA NA KLEMENČA JAMI (1208 m) - noćenje!
2. dan – 23. lipnja 2017.

KROFIČKA (2082 m)
Po nekim zapisima Grofička (grofica) vrh je sjeveroistočno od Ojstrice. S vrha, koji se strmo spušta u Logarsku dolinu s jedne i u Robanov kot s druge strane lijep je razgled na obližnju Ojstricu i ostale vrhove oko Logarske doline i doline Savinje.

Pješačka tura: Radi se o zahtjevnom putu, preporuča se kaciga, visinska razlika po putu je 1000 m. Od koče 10 min do najdebljeg ariša u Sloveniji (promjera cca 150 cm, opsega cca 500 cm). Nakon 1 sat hoda po lijepo uređenoj stazi dolazimo na križanje (lijevo Strelovec (40 min), ravno Krofička (1:30 h)). Dolazi se do tehnički zahtjevnijeg puta, koji je dobro osiguran. Završni dio vodi po klinovima na vrh Krofičke.

STRELOVEC (1763 m)
Vrh se nalazi između dvije alpske doline - Logarske doline i Robanovog kota. Pogled s vrha je najljepši je na planine nad ovim dolinama.

Pješačka tura: S Krofičke povratak natrag na križanje (cca 1.10 h) i onda u smjeru Strelovca po laganoj poti (40 min). Povratak do Koče na Klemenči jami istim putem (cca 1:30 h) ili preko Icmanikove (1520 m) i Plesnikove planine (1319 m) nešto dužim putem…

KOČA NA KLEMENČA JAMI (1208 m) - noćenje!
3. dan – 24. lipnja 2017.

Ujutro spuštanje od Klemenča jame do parkirališta kod Doma planincev istim putem kao 1. dan ili putem do lokaliteta na razpotju.

SLAP RINKA (1000 m)
Vrlo posjećen slap u Savinjskoj dolini. Visok 80 m, pada po okomitoj stijeni. Uz slap, na stijeni, nalazi se drveno sklonište, danas bife i suvenirnica – Orlovo gnijezdo
Prilaz: Autom do Koče pod Rinkom - bife (930 m) i onda 15 min pješke do slapa Rinka.

 VELIKA PLANINA (1666 m)

Mala i Velika planina prepoznatljive su po svojoj tipičnoj arhitekturi – drvenim pastirskim bajtama, kojima krovovi s smrekovim daščicama sežu vrlo nisko prema tlu. Pastirsko naselje posebno zaživi u lipnju, kada u bajte dolaze pastiri sa svojom stokom i obično tu ostaju sve do rujna. Na Maloj planini su tri planinarska doma, a na Velikoj planini, uz pastirske bajte – crkva i muzej. Najviši vrh Velike planine je Gradišče (1666 m). S vrha, na kojem je razgledna ploča, lijep je pogled na Kamniške i Savinjske Alpe.

Prilaz autom: Logarska dolina – Luče – Velika planina (cca 40 km – 1 h)

Pješačka tura: Parkiramo uz makadamsku cestu kod križanja pod Kisovcem (1280 m). Djelom po makadamskoj cesti, djelom uz pastirske kuće dolazi se do Domžalskog doma na Mali planini (1534 m – 35 min). U blizini su i ostala dva doma – Črnuški i Jarški dom. Do vrha Gradišče (1666 m) slijedi lagana šetnja (35 min). Šetnja uz pastirske kućice (30 min)  i kušanje domaćih delicija. Povratak do auta (1 h)… Sveukupno za obilazak i zadržavanje cca 3 – 3,5 sati.

NAPOMENA:
Prijavom na izlet svaki sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.  U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promjene plana ili potpuno otkazivanje izleta. Osnovna oprema planinarska oprema  primjerena godišnjem dobu.

Vodiči izleta: Silvano Zorzenon i Deana Jurčić

Admin