P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Velebit - jednodnevni izlet

Živi bunari - Male Brisnice

Datum izleta: Nedjelja, 31. ožujka 2019.

Vodič: Pino Petričić

Mobitel: 091 5644 253

Email: pdknezgrad@gmail.com

Poziv članovima Društa da se prijave na jednodnevni izlet i planinarenje na Velebitu organiziran za nedjelju 31.03.2019.

Polazak:                                 u 8. sati
Mjesto polaska:                      parking Lovran (tišljarija) 
Težina staze:                          srednje zahtjevna staza
Vrijeme hoda:                         4 h
Prijevoz:                                 osobnim autima

Iz Lovrana vozimo se do Senja, gdje će nas čekati Danijela Kremenić - predsjednica PD Zavizan Senj koja nas vodi za Male Brisnice. Staza je lagana i traje 4 sata. Treba uzeti odgovarajuću opremu. Hrana iz ruksaka.

Kratak opis puta

Živi Bunari – Male Brisnice.  Iz Živih Bunara put vodi između kuća uzbrdo i već nakon prve serpentine odvaja se lijevo put za Male Brisnice. Desno odvaja se put koji vodi za Dundović pod i Struge. U nastavku širok put vodi preko Križa i Šuplje drage do Samograda, ravne zaravni - dolinice stisnute između glavica i kukova koja se nekad obrađivala, a sad je zarasla šumarkom samoniklih borova. Iz Samograda put nastavlja uskom, šumovitom Drinovom dražicom i stiže nadomak Malih Brisnica gdje se desno pored puta nalazi čuveni Brisnički bunar* (za piće) i iznad njega bunar-lokva na kojoj se blago napajalo. Pedesetak metara prije bunara, ispod donjeg ugla ograde, s lijeva se ubada put i koji dolazi iz Šegota i iz Vlake i dalje vodi na Alan i Struge. Naša staza nastavlja između visokih ograda kojom se stiže do prvih brisničkih kuća.

Male Brisnice s primorske strane zatvara izdužen hrbat Jadreva/Jadrijeva vrha (523 m), a s gornje strane uvale strši kamenit šiljak – Vukušić kuk.* Na toj strani uvale nekad je bilo tridesetak kuća,* gotovo samih Vukušića. Na sjevernom kraju polja, u podnožju kučka (mali kuk, kučeljak), nalazi zaselak Miškulina – Podkučak (4-5 kuća). Danas je uvala Malih Brisnica većim dijelom zarasla u šumu i šikaru raznovrsnog drveća i grmlja.
Info Klamaruša

Admin