P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Dvodnevni Izlet i planinarenje na području Like

Mrsinj – Mala i Gola Plješivica

Datum izleta: Subota, 14. svibnja 2016.

Vodič: Mirko Bjelan

Mobitel: 0912917480

Email: mirko.bjelan@ri.t-com.hr

Mrsinj – Mala i Gola Plješivica - IZLET ODGOĐEN ZA 28. i 29. 05. 2016

Polazak u 7:00 h

Mjesto polaska: parking - Hotelijerski fakultet u Iki.

Težina staze:     srednje zahtjevna staza.

Trajanje:             1. dan - okvirno 4:00 h, 2. dan 7:00 – 8:00 h hoda.

Prijevoz:              Osobnim automobilima.

Kratak opis staze:

1. dan: subota, 14. 05. 2016.

Nedovoljno poznato, ali vrlo zanimljivo brdo Mrsinj nalazi se iznad Korenice na prijelazu između Male Kapele na sjevernu i Ličkog sredogorja na jugozapadu. Pohod započinje od pansiona Mrzlin Grad (n/v 750 m) na ulazu u Korenicu iz smjera Plitvičkih jezera. Staza  dalje vodi do vrha Mrsinj (n/v 1259 m),  podno kojeg se nalazi gradina – utvrda „Mrsinjgrad“ (n/v 1097 m). Spust do Korenice (n/v 670 m). Dužina staze okvirno 5 km.

 2. dan: nedjelja, 14. 05. 2016.

Planinarsko društvo „Mrsinj“ iz Korenice markiralo je ovaj planinarski put Korenica – Gola Plješivica. Staza je otvorena 20.10.2013. godine, a povodom obilježavanja dana društva.

Ova staza - ličke Plješivice je izuzetna atraktivna zbog dugogodišnje vojne zabrane pristupa istoj i njezinih prirodnih ljepota, a posebno njezinog vrha Gole Plješivice. U posljednje vrijeme, zbog svoje atraktivnosti privlači sve veći broj planinara koji je pohode.

Polazak iz Korenice, Bistro Marina ( sada Kineski restoran Kun-Lun) cestom do sela Mihaljevac u podnožju Plješivice. Put najvećim dijelom vodi kroz šumu presjecajući šumsku cestu na nekoliko mjesta. Nakon prolaska ispod vrha Kik penje se po trasi dalekovoda do skupine odašiljača, dalje makadamskom cestom u pravcu zapada. Završni dio uspona vodi trasom južnom i strmom travnatom padinom uz prolaz kroz nekoliko kamenih kuloara.

Napomena:
U završnom grebenskom dijelu nije dozvojeno prelaziti na sjevernu stranu radi toga što je to područje izvan državne granice, jer se ono nalazi na području Republike Bosne i Hercegovine i potencijalno je minski sumnjivo za razliku od prostora kojim vodi planinarski put za koji je od Centra za razminiranje potvrđeno da je siguran.

Ishodište pohoda:
Selo Mihaljevac (n/v 676 m), Kik ( 1382 m),  vrh Gola Plješivica ( 1649 m), povratak istim putom do sela Mihaljevac (n/v 690 m). Ukupna dužina staze 12 km.

 Oprema: Osnovna oprema, primjerena planinarska obuća i odjeća, potrepštine za noćenje, tekućina i hrana za 2 dana. Ponijeti planinarske iskaznice. U Korenici ima nekoliko restorana i pansiona koji nude bogat gastronomski izbor hrane i pića.

Smještaj je organiziran u pansionu „House Mijić“ u Korenici. Cijena noćenja 100 kn po osobi.

 Napomena: Prijavom na izlet svaki sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.  U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promjene plana ili potpuno otkazivanje izleta. 

 

Pogled na greben i vrh Male Plješivice

Mirko Bjelan