P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Izlet na otok Cres

Tramuntana - otok Cres

Datum izleta: Nedjelja, 14. svibnja 2017.

Vodič: Roberta Brozan

Mobitel: 0917925210

Email: pdknezgrad@gmail.com

Svi zainteresirani su pozvani  na jednodnevni izlet brodom i pješečenje od Porozine do Belog. Izlet je organiziran u nedjelju, 14.05.2017.
Prijevoz je organiziran brodom.
Polazak  iz Opatije:     u 7 h i 30 minuta,
Polazak iz Lovrana:    u 8 h.
Težina staze:               srednje zahtjevna
Vrijeme hoda              4 h
Vožnja brodom od Opatije preko Lovrana do Porozine gdje se iskrcava iz broda i dalje nastavlja pješačenje  do Belog. Tko ne može ili ne želi pješačiti, može nastaviti vožnju brodom do Belog. Kada pješačka grupa stigne u Beli slijedi zajednički povratak brodom do Lovrana i Opatije.

TRAMUNTANA obuhvaća 1/5 ukupne površine sjeverne strane otoka Cresa, sa svojim visokim i strmim obalama , od 200 do 300 m. To je kraj sa rijetkim naseljima i oskudnom vegetacijom i velikim kraškim pašnjacima, gdje danas slobodno pasu polu divlje ovce. To je oaza jedne skoro nedirnute divlje prirode. Šumoviti dio Tramuntane nalazi se na sjeveroistoku otoka, čija površina obuhvaća cca 5 ha, koja predstavlja iznimno vrijednu prirodnu baštinu. Ovaj šumoviti dio pretežito čine šume visokih hrastova, grabova i kestenova ( divljih maruna ).

Tramuntana je danas napuštena, vidljivi su ostaci napuštenih sela i pastirskih stanova. Prije 50 godina tu je obitavalo cca 1.500 žitelja, danas obitava cca stotinjak. Za vrijeme ljeta kada se vrate stanovnici koji su otišli trbuhom za kruhom i turisti koji dolaze na more, onda ovaj kraj izgleda kao prije. Najveći vrh Tramuntane je brdo Gorice 648 m nadmorske visine.

Oprema: Osnovna oprema, primjerena planinarska obuća i odjeća.

Napomena: Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.  U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promjene plana ili potpuno otkazivanje izleta. 

Vodič:   Roberta Brozan

Admin