P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Kastavke šetnice

Kastavske šetnice

Datum izleta: Nedjelja, 13. listopada 2019.

Vodič: Dean Jurčić

Mobitel: 098 292 401

Email: dean.jurcic@gmail.com

U nedjelju, 13. listopada organiziran je jednodnevni izlet i planinarenje  u okruženju grada Kastava. Organizator izleta je Dean Jurčić.
Ukratko o izletu

U zaleđu srednjovjekovnog grada Kastva nalaze se zelene oaze šuma Loze i Lužine, kroz koje su uređene tri kastavske šetnice – Puž (5,3 km), Zec (10,3 km) i Srna (16,4 km). Šetnice su tijekom ove godine obilježene sa stotinjak putokaza i 16 informacijskih ploča. Kroz kastavske šume sprovedena je i dionica Riječke planinarske obilaznice, kao i šetnice Kastav – Klana.

 Ruta našeg izleta bit će kombinacija različitih šetnica i staza, kako bismo obuhvatili najzanimljivije točke ovog područja po izboru vodiča. Okupit ćemo se u centru Kastva (kod Guitar caffe – mogućnost ispijanja jutarnje kavice) te uz gradske zidine započeti šetnju prema kastavskim šumama. Prolazimo uz ranč Sivi vrabac, ex. eko stazu do Majevog vrha (411 m), na kojem je bila točka ex. Rapalske granice iz 1920. g.. Potom se spuštamo na Spinčićev breg i do jedinog napuštenog sela na području Kastva – Cari. Nastavljamo prema Obadima, prolazimo nekadašnji jugoslavensko – talijanski granični prijelaz, a onda skrećemo s trase kako bismo vidjeli ostatke talijanske karaule i zanimljive kamene osmatračnice / zaklone, koji su bili u svrhu osiguravanja ceste Kastav – Klana.

 Kroz selo Brajani, pa podnožjem vrha Stanić, dolazimo do ulaza u Šparožnu jamu, koja je nekoć bila uređena za turističke posjete. Onda ćemo se popeti na Mačkov vrh (504 m) – sjeverni (ima žig) i južni (točka Rapalske granice), a oba vrha su predivni vidikovci. Kratki spust kroz divljinu do jugoslavenske karaule te dalje pješačenje do lovačke kuće Zvirić (po trasi RPO) i dalje do Kastva.

Za kraj ćemo se popeti na najvišu kastavske kule –Žudiku i Malinicu (385 m) s koje se pružaju predivni pogledi na cijeli Kvarner i šire.

Okupljanje: 9 h centar Kastva (kod Guitar caffe)

Vrijeme pješačenja: cca 4:30 h laganog hoda

Hrana i piće iz ruksaka

Po želji moguće je nakon šetnje organizirati obrok u nekom od kastavskih restorana ili picerija.