P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Kilimanjaro vrh Uhuru - Marangu ruta

Kilimanjaro je planina u sjeveroistočnom dijelu Tanzanije, smještena na trećem stupnju južne geografske širine (350 km) od ekvatora u blizini granice Kenije. Sastoji se od tri vulkanska vrha: Uhuru (5.895 m), Mawenzi (5.149 m) i Shira (3.962 m). Prva dva su u stanju mirovanja a treći je ugasli vulkan. Kilimanjaro je najviši vrh Tanzanije i Afrike, jedan od 7 najviših vrhova kontinenata.

Ime Uhuru na  svahili jeziku znači „za slobodu“ i mjesto je dobilo 1961. godine kada je Tanganyika, sada dio Tanzanije, dobila neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Kilimanjaro je najviši samostojeći vrh na svijetu sa visinskom razlikom (4.600 m) od podnožja do vrha Uhuru, što znači da nije dio stvarnog planinskog lanca.

Nacionalni park Kilimanjaro osnovan je 1971. godine iz šumskog rezervata koji su osnovali njemački kolonizatori 1910. godine, a upisan je 1987. godine na UNESCO-ov popis svjetske baštine u svrhu zaštite brojnih vrsta koje žive u parku.

Planina Kilimanjaro je također jedinstvena zbog svoje klime jer od podnožja do vrha Uhuru prolazi kroz pet različitih ekosustava ili klimatskih zona. U prvoj zoni oko podnožja vrha nalaze se obradive površine s mnoga sela u kojima se uzgajaju kava i banane, voće i povrće. Druga zona predstavlja šumovito područje – tropsku šumu s puno kiše, koja bi se mogla nazvati i džunglom u kojoj obitava veliki broj životinja. Treća zona je močvarna – ravnica, livade i krško raslinje. Četvrta zona mogla bi se nazvati - alpska pustinja koja ima hladno i kiselo tlo u kojemu je vegetacija siromašna. Tu je uglavnom mahovina i nekoliko vrsta cvijeća koje je otporno na sušu i hladnoću. Peta zona uglavnom je bez raslinja, pravo alpsko okruženje sa stijenama, čuvenim snijegom i ledenjacima Kilimanjara.

Najtoplija razdoblja su između studenog i veljače, a najhladnija između svibnja i kolovoza (oko 15 – 20 °C). Dva puta godišnje traju kišni periodi (od ožujka do svibnja i od listopada do prosinca s više padalina u toku travnja, svibnja i studenog).

Kilimanjaro viđen sa staze od ishodišta pohoda – Marangu rute prema prvom kampu Mandara

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze uspona i silaska (5 dana  -  69,70 km bez dana za aklimatizaciju)

Ekspedicija Kilimanjaro: 05.–15. veljače 2022. god

Poučeni dobrim iskustvom i dobrom organizacijom iz prethodne ekspedicije na Elbrus, za uspon na Kilimanjaro bez puno razmišljanja, odabrali smo EST Adventure (Extreme Summit Team) agenciju iz Beograda koju vodi Dragan Jačimović. Na ovoj ekspediciji sudjelovalo je 16 planinara: 7 iz Hrvatske, 2 iz Makedonije, 3 iz Bosne i Hercegovine i 4 iz Srbije.

Nakon uspješnog uspona protekle godine (2021.) na Ararat u Turskoj (5.132 m) i naviši, vrh Europe i Rusije, Elbrus (5.642 m), pojavila se ideja da se popnem na još nekoliko vrhova pojedinih kontinenata, među kojima je bio prvi Kilimanjaro (Afrika) - vrh Uhuru (5.695 m), zatim Kosciuszko (Australija) i Aconcagua (Južna Amerika). No, za ostvarivanje zacrtanih ciljeva bila mi je potrebna financijska podrška kroz donacije. Uspio sam prikupiti potrebna sredstva za ovaj uspon i opravdati povjerenje donatora. Kako sam se uspješno popeo na Kilimanjaro, želja mi je prikupiti daljnja sredstva za slijedeći cilj – najviši vrh australijskog kontinenta  Kosciuszko (2.228 m), ovisno o financijskim mogućnostima popeti se i na Aconcagua (6.961 m - Južna Amerika).

Pripreme za uspon na Kilimanjaro

Obzirom na specifične uvjete vezane za Corona virus - Covid 19 pripreme sam isključivo radio na našoj matičnoj planini Učka, iako bi bilo bolje da sam pripreme vršio na višim planinskim vrhovima naših susjednih zemalja. Pored fizičkih priprema, za ovaj uspon trebali smo pripremiti: visokogorsko osiguranje do 6.000 metara (Austrijski alpinistički klub), putno osiguranje koje uključuje Covid 19, PCR negativan test, popuniti i potpisati izjavu o odgovornosti, pred odlazak popuniti obrazac za ulazak u Tanzaniju.

Opis puta

Za uspon na Kilimanjaro - vrh Uhuru (nekoć Kaiser-Wilhelm-Spitze), postoji sedam uspostavljenih ruta - Marangu ruta, Machame ruta, Lemosho ruta, Shira ruta, Rongai ruta, Northern Circuit i Umbwe. Na ovoj ekspediciji odabrana je Marangu ruta, a poznata je kao i Coca Cola. Ovo je najstarija i najpopularnija ruta na Kilimanjaro i jedina je ruta s hitnom evakuacijskom službom. To je ujedno i jedina ruta koja nudi smještaj u čvrstim objektima u stilu koliba ili bungalova -spavaonice s blagovaonicama. Ruta uspona premam vrhu Uhuru prilazi s jugoistočne strane planine.

Dolazak u Arushu u hotel Venus Premiere

Let iz zračne luke Franjo Tuđman  iz Zagreba za Dohu (Katar), potom nastavak leta Doha – Zanzibar, Zanzibar - Tanzania. Nakon slijetanja u zračnu luku Kilimanjaro, morali smo najprije proći proceduru ulaska u Tanzaniju, što je podrazumijevalo ishodovanje tanzanijske vize, za što je dovoljno imati putovnicu i 50 USA $ dolara. Nakon preuzimanja prtljage, na parkiralištu nas je dočekao vozač s kombijem s kojim smo stigli do Arushe i hotela Venus Premiere sa 3 *, gdje ćemo prenoćiti. Prilikom vožnje prema hotelu, mogli smo vidjeti obradive površine na kojima se uzgaja voće i povrće, te velike plantaže na kojima se uzgaja kava i banane.

Moj prvi susret a afričkim kontinentom ugodno je iznenađenje

Čim sam sletio u Tanzaniju u malu zračnu luku „Kilimanjaro“ primjetio sam bitne razlike. Šuma u okruženju aerodroma bitno je drugačija, počevši od visine i vrsta stabala, lišća, trave i….Mogu slobodno reći u sažetom obliku: da sve što nas okružuje bitno je drugačije od onoga na što smo navikli -  od kulturoloških razlika, klimatskih promjena, boja, zvukova, mirisa i okusa, ali ono što je univerzalno i zajedničko je ljudska povezanost, bliskost, ljubaznost i susretljivost.

Tanzanci su iznimno srdačni i gostoljubivi i neće propustiti priliku da vas pozdrave svojim najčešćim pozdravom “jumbo!” Odgovorite li im na svahiliju, izazvat ćete pravo oduševljenje.

Nakon smještaja i večere u hotelu, uslijedile su pripreme za sutrašnji dan. Prepakiranje planinarske opreme za šestodnevni boravak u planini. U ruksake spremamo nužne stvari za svakodnevnu upotrebu koje svaki planinar nosi sam – (voda, hrana odjeća za presvlačenje, zaštita od sunca, kišna kabanica i …). Zbog mogućih obilnih kiša opremu smo spakirali u vodonepropusne vreće.  Ostatak u transportne torbe, a višak predmeta ostavljamo u hotelu.

Ispred hotela, prodavači nam neprekidno nude šešire na kojima je otisnut naziv planine Kilimanjaro i vrh Uhuru (5.895 m)

Uspon i silazak na Kilimanjaro-vrh Uhuru traje 6 dana

1. dan - 07.02.2022._ Marangu Gate (1.879 m) - Mandara Hut (2.720 m)

Nakon jutarnjeg doručka pred hotelom u Arushi nas je čekao kombi sa kojim ćemo se prevesti do ulaza u NP Kilimanjaro iznad sela Marangu od kuda započinje višednevni uspon na Kilimanjaro. Registracije sudionika  i dobivanje dozvole za uspon i ulazak u NP Kilimanjaro. Ulaz čuvaju čuvari i nije moguće ući bez dozvole. Dok smo čekali na dozvole, transportne  torbe predajemo nosačima i oni će ih dostaviti do prvog kampa Mandara. Po završetku registracije naša grupa započinje uspon na vrh Uhuru (5.895 m). Ova prva dionica puta prilično je lagana, krećemo se kroz šume u kojima se vrlo često mogu vidjeti Blue Monkey i Colobus Monkey. Nažalost, zbog obilne kiše, majmuni su se povukli dublje u šumu i iz tog razloga nismo ih uspjeli vidjeti.

Guste šume vrlo su dobar zaklon od sunca, pa je vrlo ugodno pješačenje u svako doba, čak i na visokim temperaturama. Atmosfera je poput poznatih avanturističkih filmova, jednostavno vas mami na neprestano fotografiranje i upoznavanje novih vrsta drveća.

Na ovom putu prelazimo više potoka na kojima se izmjenjuju mnogobrojni što veći, što manji slapovi. Nakon sat i pol lagane šetnje dolazimo do područja – „picnic point“ na piknik gdje smo ručali. To su nadstrešnice sa stolovima i klupama za sjedenje. Nakon okrijepe, put nastavljamo dalje kroz tropsku šumu u kojoj nema vidika, samo se čuju neobični raznoliki zvukovi i pjev ptica. Nakon 4 h laganog hoda stižemo do prvog kampa Mandara hut (2.720 m).

Starting point - Zajednička fotografija sudionika ekspedicije na početnoj točki uspona Marangu rute

Na početku uspona kroz kišnu šumu

Kroz tropsku šumu, lijepo građenom stazom

Ovdje se može doživjeti pravi osjećaj džungla koja mami na neprekidno fotografiranje

Na ovom putu prelazimo više potoka na kojima se izmjenjuju mnogobrojni što veći, što manji slapovi

Mandara hut - U društvu sa Ines i Doris

Dolazak u prvi kamp – Mandara hut (2.720 m). Nakon dolaska slijedi smještaj u bungalove. Nosači prema rasporedu smještaja transportne torbe ostavljaju ispred bungalova. Nedugo zatim slijedi večera i pripreme za sutrašnji dan.

Izvod iz analize gpx traga

Vertikalni profil staze

Gpx tragovi na topo karti

ALBUM FOTOGRAFIJA_ Marangu Gate - Mandara Hut
https://photos.google.com/share/AF1QipMnfk_uW-w7yuOdCbUwz7JynBp6vji6csmU68hYLfYLdGKkf1QyBJEWcFFicaY38w?key=emgwZ2o2bkdiWUNhOVQ3RTlBcnlOcmtCcmRwZm9B

2. Dan - 08.02.2022._Mandara Hut (2.720 m) - Horombo Hut (3.720 m)

Prije samog doručka iznosimo svoje transportne torbe ispred bungalova, kako bi nosači mogli krenuti ranije. U okruženju kampa u krošnjama drveća mogli smo promatrati majmune. Od kampa Mandara nastavljamo laganim i sporim korakom. Izlazimo iz šumskog pojasa i ulazimo u područje nižeg raslinja, afro-alpske vegetacije. U planini nema trke ni žurbe, a pogotovo za one koji nisu bili na višim nadmorskim visinama. Vodiči domaćini često izgovaraju (pole-pole), što u prijevodu znači polako-polako. Što se više dižemo vidici su širi i ljepši. U daljini sa desne strane dominira vrh Mawenzi (5.149 m) teško pristupan, drugi krater po visini planine Kilimanjaro. U Horombo hut stižemo u poslijepodnevnim satima, nako čega slijedi smještaj, večera i pripreme za slijedeći dan.

Prije doručka iznose se transportne torbe kako bi nosači -porteri krenuli ranije

Nakon doručka – spremni za pohod.

Majmuni u krošnjama stabala

Laganim korakom po lijepo građenoj planinarskoj stazi

Raspoložena Marija i Andrija

Porteri pored transportnih torbi nose suđe i posuđe, sve što je potrebno u jednoj kuhinji

Kameniti dio sataze

Na položenom dijelu puta prema drugom kampu - Horombo hut

Članovi ekspedicije iz grada Opatije - (Volosko-Ines i Dris, Opatija-Matija i Ika-moja malenkost) - Horombo hut (2.720 m)

Zalazak sunca na Horombo hut-u

Izvod iz analize gpx traga

Vertikalni profil staze

Gpx tragovi na topo karti

ALBUM FOTOGRAFIJA_ Mandara Hut - Horombo Hut
https://photos.google.com/share/AF1QipNBvXlhTU86xIk5IXiNBOoOi67CVhZ6Y7aeewSTQQpCigVHZ-8l7nJH5KPTPqTvDg?key=dkJudmpCUXJHNThnQ1RucU1hLWR1NVJMa3VmbWJn

3. Dan_09.02.2022.-Aklimatizacija Horombo Hut (3.720 m)–Zebrina stijena (4.000 m)-Horombo Hut

Treći dan predviđen je za aklimatizaciju. Iz Horombo hut polaganim hodom bez puno opreme penjemo se do Zebrinih stijena (Zebra Rocks) na visini (4.000 m) gdje radimo dužu pauzu za okrijepu i odmor. Nakon toga spuštamo se kružnom rutom do Horombo  hut, gdje ćemo prenoćiti.

Prije uspona zajednička fotografija na Horombo hut

Na stazi prema Zebrinim stijenama

Zebrine stijene

Uz stazu često nailazimo na nosila koja služe za spašavanje. Jednostavno izgrađena od željezne konstrukcije s jednim kotačem od motora.

ALBUM FOTOGRAFIJA_ Horombo Hut - Zebrina stijena-Horombo Hut
https://photos.google.com/share/AF1QipPSDYWNsthdCHPRDe_LXPu4oyP8nqMshI5WUzR-8fCL79UNVZTc4ZrrFGhXMsxw-g?key=andGNkI2dUg3d0pSOXhNd0l6M0J4WElINkQtemRR

4. dan_10.02.2022. - Horombo Hut (3.720 m) – Kibo Hut (4.720 m)

Od Horombo hut ulazimo u četvrtu klimatsku zonu zvanu „Alpska pustinja“. Svaka dionica puta nalazi se u drugoj potpuno različitoj klimatskoj zoni i svaka je različita. Na ovoj dionici čeka nas dugačak prijelaz preko alpske pustinje do Kibo huta. Sa ovog dijela puta pred nama se prostire lijep vidik na strme padine kratera kojim ćemo se popeti. Moglo bi se reći da uspon na vrh započinje od Horombo hut. Dolazak u Kibo hut predstavlja zapravo usputnu stanicu. Slijede pripreme za ručak, nakon čega slijede sastanak i dogovor za uspon te odmor. Važno je pripremiti sve za uspon, pripremiti mali ruksak, a višak stvari ostaje u sobama, zatim smo legli kako bi uhvatili pokoji sat vremena sna. Napetost je velika, nije lako zaspati. Ustajanje u 23 h, lagani obrok i početak uspona u pola noći (00:00 h). Većina nas nije mogla zaspati, a pored toga, kod većine sudionika pojavljuju se prvi siptomi visinske bolesti - glavobolja, nesanica i mučnina.

Zajednička fotografija na Horombo hut prije uspona

Na putu od Hormbo hut do Kibo hut-i pogled na Kilimanjaro

Sa staze na putu prema Kibo hut- u pozadini lijepo se vide padine kratera Kilimanjaro

U koloni na  polegnutom dijelu staze

Posljednja točka gdje se može uzeti voda za piće. Tu u blizini je heliodrom

Sa desne strane staze dominira fascinantni vrh Mawenzi (5.149 m) teško pristupačan drugi krater planine Kilimanjaro

Četvrta zona mogla bi se nazvati - alpska pustinja koja ima hladno i kiselo tlo u kojemu je vegetacija siromašna. Tu je uglavnom mahovina i nekoliko vrsta cvijeća koje je otporno na sušu i hladnoću.

Kratka pauza prije dolaska u Kibo hut

Dolazak u Kibo hut (4.720 m)

Izvod iz analize gpx traga – dužina puta, vrijeme hoda i sve ostalo kao što je prikazano na tablici

Vertikalni profil staze – nagib 16%

Gpx tragovi na topo karti

ALBUM FOTOGRAFIJA_ Horombo Hut – Kibo Hut
https://photos.google.com/share/AF1QipPpVgbvfFaQg2xVlW2sCUCdD-H8fBqevFy2PxYTnjyQJH8sdswtGAhYi_Z9c-RiiA?key=TWpSdmJKREpSRngyNmVVWFhKWUp1ck1OUUlPZFhB

5. Dan_11.02.2022.-Kibo Hut (4.720 m)-vrh Uhuru (5.895 m)-Horombo Hut (3.720 m)

Krećemo na završni uspon u pola noći polako u koloni. Dužina koraka je dužina stopala. Zrak je rjeđi i teže se diše. Otkucaju srca su ubrzaniji. Noć je vrlo hladna, pauze radimo na određenim mjestima svatko prema svojim potrebama. Noćni pogledi su prekrasni, u pozadini vidimo svjetla skloništa Kibo.

Najteži dio uspona dolazi nakon izlaska sa sipara. Naime, uspon se odvija strmom padinom kroz kamenjar sve do izlaska na greben kratera  do točke zvane „Gilman's Point “ (5.685 m). Popeli smo se s puno patnje, disali smo otvorenih usta kako bismo pokušali uzeti što više kisika, stepenice od 30 cm, činilo nam se da smo se popeli pola metra u normalnim uvjetima. Osobno nisam imao nikakvih problema sa visinskom bolesti, ali uspon je vrlo je naporan i težak, iako nije tehnički zahtjevan.

Izlazak sunca najčešće se dočekuje upravo u ovom trenutku, na samom rubu vulkanskog kratera. Na ovoj točki napravili smo kraću puzu za odmor i okrijepu. Ekipa nije više kompaktna, rastegla se u više manjih grupa.

Na početku noćnog uspona

Puni mjesec malko poboljšava vidljivost

Na početku uspona od od Kibo kampa prema vrhu Uhuru. Cijelo vrijeme uspona ništa ne vidim, samo gledam u svoja stopala i stopala nekog ispred mene i tako sve do izlaska na greben kratera do Gilman's Point (5.685 m). Od Gilman's Pointa slijedi blaži uspon po grebenu kratera prekriven snijegom sve do izlaska na „Stella Point“ (5.756 m). Manja grupa u kojoj sam bio i ja, u ovoj točki dočekali smo izlazak sunca. Nekoliko fotografija i nastavljamo konačno završni uspon po vršnom grebenu do vrha Uhuru (5.895 m).

Izlazak sunca- viđeno sa grebena kratera prema Stella Pointu

Pogled unazad na greben prekriven snijegom

Dolazak na Stella Point (5.765 m)

Izlaskom na vrh, obuzele su me emocije i zadovoljstvo sa ostvarenim uspjehom, nastalo je opuštanje i čestitanje jedni drugima. Na sam vrh došli smo u 8 sati i 05 minuta. Ukupan uspon od Kibo hut  do vrha trajao je 8 sati. Na vrhu smo zatekli manju grupu planinara. Imali smo sreće sa vremenom. Osvanuo je lijep i sunčan dan s malo vjetra. Nije toliko hladno kao u noćnim satima.  Na vrhu slijedi fotografiranje - najprije zajednička fotografija grupe, zatim sam ja razvio 5 zastava svojih donatora i na taj način opravdao njihovo povjerenje.

Dosegnuti najvišu točku afričkog kontinenta predstavlja jedinstven doživljaj, pogledate svijet iz druge perspektive i doživite tu nesvakidašnju prirodnu ljepotu. Prekrasan panoramski pogled pruža se na okolne vrhove prekrivene snijegom, a posebno okolinom dominiraju ostaci ledenjaka.

Dolazak na vrh

Zajednička fotografija na vrhu Uhuru (5.895 m)

Zajednička fotografija na vrhu Uhuru (5.895 m)

Nakon zajedničkih fotografije slijede zastave mojih donatora:

Zastava grada Opatije

Zastava općine Lovran

Trvtka Nikolas IM

Građevinska tvrtka Resa gradnja

Zastava PD Knezgrada, od PD Opatije nisam imao zastavu i ona je trebala biti na vrhu Uhuru

Z A H V A L A

Ovim putom, od srca želim se zahvaliti svim donatorima koji su sudjelovali u ostvarivanju mog sna. Zahvaljujem se mojoj obitelji i rodbini, prijateljima, susjedima, planinarima i svim onim koji su vjerovali u mene i podržali me u svakom pogledu.

Posebno se želim zahvaliti gradu Opatija, općini Lovran, građevinskoj tvrtki Resa gradnja, Nikolas IM, društvu Opatija iz Opatije i na kraju svom planinarskom društvu Knezgrad iz Lovrana, predsjednici Deliji Gagulić i tajnici Senki Kirša, koje su vodile brigu i evidenciju oko prikupljanja sredstava potrebnih za ovaj uspon.

Zahvala slijedi i medijima koji su promovirali moje putopise, kako u pisanom obliku, tako isto u video zapisima: Lovranskom listu, Lanterna magazinu i portalu Poduckun.net.

Nakon dužeg zadržavanja na vrhu, radi marende i fotografiranja, slijedi povratak istim putom uspona do Kibo hut, gdje stižemo u 12 h. Tu nas čeka ručak, a nakon toga 2 sata odmoriti, a potom dalje nastavak silazka do Hormbo hut.

Izvod iz analize gpx traga uspona na vrh Uhuru od Kibo hut

Vertikalni profil staze – nagib 37%

Gpx tragovi na topo karti

ALBUM FOTOGRAFIJA_ Kibo Hut - vrh Uhuru - Horombo Hut
https://photos.google.com/share/AF1QipMf41hQ7r4CNyfvMfMVFCK9KE3jBe0VnmAwxhwi8RBQmiWWFgbOEu1o4MAb-nXOMg?key=SXhySFBWemRwUWxEbWxaZ0pPOS1BbGRNTVJNbW53

6. Dan_12.02.2022.-Horombo Hut (3.720 m)-Mandara Hut (2.720 m)- Marangu Gate (1.879 m)

Nakon jutarnjeg doručka i uspona na Uhuru, tradicionalno se obilježava ples svih vodiča i osoblja, pjesmama "Hakuna matata" i međusobnom razmjenom zahvala i čestitki. Zadnji pogled na Kilimanjaro, Mawenzi i polazak. Po vremenskoj prognozi previđena je kiša oko 13 h. Iz tog razloga nastojali smo se požuriti kako bi izbjegli kišu, ali je nije bilo moguće izbjeći. Mene je uhvatila 20 minuta prije dolaska u Marangu gate. Tu nas čeka ručak i procedura oko izrade i dodjela službenih cetifikata svih onih koji su se popeli na vrh.

Tradicionalno, svaki od planinara koji ima višak stvari i oprema ostavlja se na jedno mjesto, a glavni vodič dijeli ostalim vodičima i nosačima. Neki su poklonili dio odjeće, štapove, a ja sam poklonio termosicu od 1,5 l.

Sjedamo u vozila i vraćamo se u Arushu i ostatak večeri provodimo relaksirajući se. Organizator izleta pripremio je svečanu večeru za sve sudionike izleta.

ALBUM FOTOGRAFIJA_ Horombo Hut - Mandara Hut - Marangu Gate
https://photos.google.com/share/AF1QipMf41hQ7r4CNyfvMfMVFCK9KE3jBe0VnmAwxhwi8RBQmiWWFgbOEu1o4MAb-nXOMg?key=SXhySFBWemRwUWxEbWxaZ0pPOS1BbGRNTVJNbW53

7. i  8. Dan_13 i 14.02.2022. - Safari - NP Kilimanjaro i krater - Zaštićeno područje Ngorongoro i posjet plemenu Maasai

Dvodnevni obilazak rezervata u kojima divlje životinje slobodno žive poseban je doživljaj biti u blizini tih životinja.  Sve životinje vidjeli smo izbliza ne izlazeći iz safari vozila (specijalno izrađena vozila kojima se krov otvara), od majmuna, antilopa, žirafa, divljih svinja, nosoroga, nilskih konja (voden konj), preko afričkih bivola do lavova i raznovrsnih ptica. Nakon obilaska spomenutog područja – smještaj je osiguran u pravom afričkom lodžu u savani 3*.

Majmuni šeću po cesti bez ikakvog straha od vozila

Žirafa

Zebre na ispaši

Afrički bivol

Antilope

Nojevi

Nilski konj (voden konj)

Lavovi

Afrički crni slonovi

Maasa nam izvode tradicionalni ples

Tradicionalne kuće u kojima žive Maasai

Djeca pjevaju izvorne pjesme

ALBUM FOTOGRAFIJA_ Safari - NP Kilimanjaro i krater - Zaštićeno područje Ngorongoro i posjet plemenu Maasai

https://photos.google.com/share/AF1QipM_Dw2iGSJ7X9uatIZjlJwvJhK2Lv40RK5PG_rq0a2m-S6nKzoz9Zk0kLN51K3u0Q?key=SnIzSzFjTnA2RGEzaUxhSWZtMGRjYmEzN3ZtMHdB

https://photos.google.com/share/AF1QipN5z8LyjVCXr-0rwi1I1vu8OO5oclKhsTnhuK8EJA2CqOZsGsQQEyka2D3TvKNoNQ?key=V2dMaWo3UXRIdzFiMTBaSEluWVhXZkdJWWxWSzdR

U koliko netko želi pročitati više o NP Kilimanjaro-LINK:

NACIONALNI PARK KILIMANJARO - Podatkovna tablica svjetske baštine (yichuans.me)

Nakon obilaska sela Maasai - povratak u Arushu, gdje je organizirano testiranja na Covid-19. Nakon testiranja smještaj, druženje, odmor i počinak. Iduće jutro slijedi povratak doma-Arusha-Zanzibar-Doha-Zagreb.

Kilimanjaro vrh Uhuru - Marangu ruta