P.D. KNEZGRAD

Lovran, Croatia

Putopis - trodnevni izlet na Mosor

USPON NA LJUBLJAN-VICKOV STUP i VELIKI KABAL

Autor teksta: Mirko Bjelan
UTORAK, 19. SVIBNJA, 2015. Drugi dan našeg boravka na Mosoru.
Mosor je planina duga 25 km. Pruža se u smjeru sjeverozapad – jugoistok od prijevoja Klis do rijeke Cetine, koja polukružno obuhvaća istočni dio Mosora i čini prirodnu granicu s najvišom dalmatinskom planinom Biokovom s relativno uskim glavnim grebenom strmih padina a najviši vrh je Veliki Kabal (1339 m).
 Ime je dobila iz složenice ilirskih riječi ”mol”(brdo) i “sor”(izvor) što u slobodnom prijevodu znači brdo-izvor. Iako nije među najvišim planinama  u Dinaridima ili na jadranskoj obali, Mosor ima dosta atraktivnih atributa koji privlače planinare: Položaj pored velikog grada i prometnog središta (Split), prekrasan planinarski dom i nekoliko skloništa, dobro označene i obilježene staze, te nekoliko izvora vode. Osim toga,  divan pogled prema moru i otocima, na urbana područja - Split, Solin, Trogir, Kaštela, Omiš -  na obalne planine poput Biokova i Omiške Dinare ili prema unutrašnjosti na planine poput Dinare, Troglava, Kamešnice i Čvrsnice. Pogled se pruža i na zanimljiv krajolik dalmatinskih „Zagora“ (što znači "zemlja iza planina"), te na kanjon rijeke Cetine. . Mosorom dominira kameniti hrbat s kojeg se u smjeru sjevera i juga spuštaju krševite padine vrlo razvijenog kraškog reljefa. Dok sjevernu padinu karakteriziraju brojne škrape, ponikve i kraške jame, južna se spušta gotovo terasasto i ispresijecana je brojnim dolcima. Iako je zbog vapnenačke grade Mosor gotovo bezvodan, na njemu ipak postoji nekoliko izvora.

Vrh Veliki Kabal.

ISHODIŠTE POHODA:
Planinarski dom Umberto Girometta (n/v 868 m), vrh Osoje (n/v 1080 m), Ljublan (n/v 1262 m), Vickov Stup (n/v 1325 m), Veliki Kabel (n/v 1339 m), pl. sklonište „ Ljuto kame“ – kontejner (n/v 1055 min.), te pl. dom Umberto Girometta (n/v 868 m). Dužina staze 11,2 km. Aktivno vrijeme hoda 4 h i 44 minute, vrijeme stajanja 5 h i 54 minute, te ukupno provedeno vrijeme 10 h i 39 minuta. Ukupna visinska razlika pri usponu 791 m - pri spustu 787 m.

Krenuli smo od doma prema sjeverozapadu dobrom markiranom stazom koja se blago uspinje, što je dobro za početno zagrijavanje. U nastavku dalje stazom vodi po kamenjaru obraslom u nisko raslinje i travu uz mnogo raznolikog planinskog cvijeća, te uskoro dolazimo do vrha Osoje. Najveći dio ove staze prolazi područjem označenom na karti kao Osoje sve do križanja putova: gdje se lijevo odvaja put za Lugarnicu, desno za vrh Ljubljan. Koliko je ova staza bila lijepa i ugodna za planinarenje govori nam podatak, da je nakon prijeđenih 3 km savladana visinska razlike svega 200 m. Od ove točke, staza skreće oštro desno i ulazi u manji dolac, potom do prijevoja Osoje i križanje putova. Desno nastavlja put za Vickov Stup, lijevo za vrh Ljubljan. Od ovog prijevoja  ide završni uspon na Ljubljan, oštro uzbrdo, po kamenjaru obraslom makijom i na kraju, po velikim kamenim pločama do samog vrha.  Od Ljubljana nastavljamo put prema Vickovom Stupu po relativno uskom hrptu. Moglo bi se reći da to nije više put, već skakutanje s kamena na kamen. Od prijevoja Osoje do Vickovog Stupa na dužini grebena od 2 km – stižemo za 1 h i 20 minuta.

Vickov stup (n/v 1325 m) ima oblik desetero straničnog kuta, promjera 2 m i šiljat vrh. Spojen je od željeznih ploča, postavljen na betonsku podlogu i pričvršćen čeličnim sajlama, nalik je Aljaževom stupu. Vrata i prozori izrađeni su u brodskom stilu. U unutrašnjosti stupa su klupe za odmor i upisna knjiga. Stup je vrlo privlačna točka jer svojim položajem, iako nije na najvišem vrhu, omogućuje širok vidik na sve strane, kao i s cijelog grebena. Posebno je zanimljiv pogled na krševiti Jabukovac.

 Od Vickovog Stupa -  slijedi stjenovita šetnja grebenom stazom i opet skakutanje s kamena na kamen, a povremeno i s pomaganjem ruku do vrha Veliki Kabel. Veliki Kabal sa svojih 1339 m najviši je vrh Mosora, a izdaleka je prepoznatljiv po velikom drvenom križu koji je postavljen na njemu. Tu su također, 2 betonska stola s klupama za odmor. Nekoliko metara od križa je metalna kutija sa žigom s vanjske strane kutije, dok je unutar kutije upisna knjiga.  Sam vrh omogućava  širok vidik na obje njegove strane i sve vrhove na hrptu Mosora. Od Vickovog Stupa do V. kabla 1 h hoda.

Od V. kabla slijedi spust stazom zvanom „Ljuto kame“, preko skloništa Kontejner do planinarskog doma Umberto Girometta. Ovaj naziv doista je opravdan, pri  čemu smo se i sami uvjerili prilikom spusta, sve do raskrižja putova: gdje se staza lijevo odvaja za Donji Dolac, ravno za Kozik. Od ovog križanja napuštamo kršku divljinu „Ljuto kame“ i nastavljamo pitomom vrlo ugodna stazom za hodanje sve do doma.

Na početku staze.

Vrh  Osoje.

Zdravica na vrhu Ljubljan.

Na grebenskoj stazi prema Vickom Stupu.

Pogled u nazad na greben i vrh Ljubljan.

Pogled prema Velikom Kablu i Koziku – Sv. Juri.

Vrh Vickov Stup. 

Na stazi prema Velikom Kablu.

Na dijelu staze na kojoj je postavljena sajla. Dobro dođe u slučaju mokrog kamenja i za vrijeme snijega.

Vrh Veliki Kabal.

Pogled s vrha prema Koziku, Omiškoj Dinari i Biokovu.

Zajednička fotka na vrhu Veliki Kabel.

Pri spustu na stazi „Ljuto kame“.

Sklonište Kontejner.

Dom Umberto Girometta.

U društvu sa domarom Špirom Gruicom.

Više fotografija na galeriji PD KNEZGRAD.